Hva er egentlig en trainee?

Tekst: Tommy Kristiansen // Foto: Simon Olsen

 

Vår gjesteblogger Tommy Kristiansen gikk ut med mastergrad i samfunnskommunikasjon ved UiA våren 2017. Han er nå trainee i Trainee Innlandet og har sin første modul i BoligPartner hvor han jobber som kommunikasjonsrådgiver. Les mer om hva en trainee er og gjør her.

 

Vet du egentlig hva en trainee er for noe? I så fall, har du vurdert å søke? Jeg er trainee, og jeg vil fortelle deg litt om hva det faktisk er for noe!

For nøyaktig ett år siden satt jeg i Kristiansand. Masteroppgaven i den ene hånden, mens jeg forsøkte febrilsk å holde et teppe over meg med den andre. Trekkfulle hus er sjeldent en bra ting, og det er iallfall ikke bra når det er to minus og tretten sekundmeter fra nord. Om det var omstendighetene som førte til det eller ei, vet jeg ikke, men på det punktet tenkte jeg ting som ikke bør komme på trykk. Den sterkt sensurerte versjonen var noe ala: «6 måneder igjen og jeg er ferdig. Hva gjør jeg

Skru tiden litt, men ikke mye, frem. Trainee Innlandet. Jeg husker jeg så annonsen. Klokken var nærmere 24, og jeg hadde rundet alle jobbsøkeportaler. Som kommunikasjonsstudent handler mye om nettverk og erfaring. Klart, jeg hadde en del erfaring fra ting jeg gjorde ved siden av skolen. Og jeg kjente jo folk. Men med skyhøye ambisjoner og begrenset selvinnsikt søkte jeg ofte på stillinger hvor andre søkere hadde tjue års erfaring og kongen på speed-dial… omtrent.

Du kjenner deg sikkert litt igjen. Arbeidsmarkedet er ikke lett, spesielt ikke for nyutdannede som kanskje ikke helt innser hvilken kompetanse de sitter på. Jeg fikk, spoiler alert, stillingen som trainee i Trainee Innlandet. Og når jeg presenterer meg for andre som trainee blir jeg ofte møtt med forvirrende blikk og spørsmålene «Hva er en trainee? Får du betalt?». Spesielt får jeg spørsmålene fra studenter når vi er på skolebesøk. Og kanskje du sitter med de samme spørsmålene?

Ulike traineeordninger

Jeg må først komplisere det litt. Det finnes ulike traineeordninger og traineestillinger. Du har regionale traineeordninger hvor traineen har moduler hos to til tre medlemsbedrifter. Trainee Innlandet er, i likhet med for eksempel Trainee Sør, en slik ordning. Deretter har du har større konsern og bedrifter med egne traineeordninger, som Norsk Tipping, hvor man er i ulike avdelinger i traineeperioden. Og så har du mer…la oss si mindre heldige stillinger hvor det eneste som er dårligere enn lønna er arbeidsoppgavene. Sjekk ut hva som står i stillingsannonsen når du søker på finn eller indeed.com – sistnevnte sted er for øvrig mitt supertips på å finne stillingsutlysninger.

Ha det i bakhodet at jeg nå skriver om regionale traineeprogrammer. Litt sånn obs obs.

Hva er en trainee?

En trainee i slike programmer er en nyutdannet person med begrenset arbeidserfaring etter endte studier, stort sett to år. Hvilken utdannelse en trainee har vil variere med hvilket behov medlemsbedriftene har. Det kan være jus, økonomi, HR, ingeniør, markedsførere – og selvsagt kommunikasjonsarbeidere. På mitt kull er vi to med kommunikasjonsbakgrunn, og det er iallfall én i Trainee Sør (Hei, Margrethe!)

Traineen skal altså være i to til tre bedrifter over x-antall måneder. Noen steder er det 18 måneder mens det andre steder, som i Trainee Innlandet, er 24 måneder. Stort sett får man erfaring fra ulike type bedrifter og ulike sektorer. Gjerne er det minst en kombinasjon av offentlig og privat, store og mellomstore. Det er også vanlig at man arbeider tverrfaglig, spesielt for oss som ikke har en profesjonsutdannelse. Det vil si at man får ganske mye ekstra erfaring og kunnskap. For oss kommunikasjonsfolk kan det for eksempel være markedsføring, rekruttering, events, digitalisering, utvikling av intranett, IT etc.

Hva gjør en trainee?

Traineen skiller seg fra «vanlige arbeidere» i den grad at man har et mandat hvor man skal utfordre, være nytenkende og øke bedriftens kompetanse. I praksis betyr det at man får sitt eget prosjekt, eller er involvert i flere prosjekter, ved siden av vanlige driftsoppgaver. Min første modul er i BoligPartner, en av landets største boligbyggere. Jeg arbeider jeg eksempel en del med arrangementer, påvirkningsarbeid, innsalg og lanseringer – på både strategisk og praktisk nivå. Ikke minst får jeg spille inn tiltak jeg selv mener bedriften kunne hatt godt av, som omverdensanalyser og nettverksanalyser. I min neste modul vil jeg være i Hamar Kommune, og da vil jeg igjen være i en helt annen situasjon med andre type arbeidsoppgaver og prosjekter.

Ved siden av å jobbe i bedriftene, er man også involvert i utviklingen av egen ordning. Du får være med på prosjekter sammen med driverne og de andre traineene for å videreutvikle programmet. Det kan være i forhold til rekruttering av nye medlemsbedrifter og fremtidige traineer, lage interne kommunikasjonskanaler, bygge krisekommunikasjonsstrukturer etc. Dette er vanvittig engasjerende og lærerikt, for du får prøvd deg i ulike prosjektroller og får lov til å teste ut ting.

Og til slutt er kompetanseprogrammet en viktig del av ordningen. Kompetanseprogrammet gir blant annet faglig innhold og praktisk erfaring med ledelse, personlig utvikling og – ikke minst alt relatert til prosjekter.

Noe som ikke er relatert til hva en trainee er, men som kommer som en konsekvens av det: Det er så sosialt! Man har alltid et miljø med mennesker som er i samme situasjon som deg. Ikke minst er det praktisk om man flytter til en by hvor man ikke kjenner mange fra før.

Interessant?

Ønsker du å finne ut mer om det å være trainee? De fleste ordningene har egne nettsider med innblikk fra traineenes arbeidsdager og informasjon rundt ordningen. Søknadsfristene er som regel ganske sent på vinteren (februar-mars), så det lønner seg å være tidlig ute.

TL;DR: En traineestilling i et regionalt traineeprogram gir deg bratte læringskurver i to til tre bedrifter. Stillingen er betalt (sulter ikke, for å si det sånn), sosialt og kompetansehevende. Du som trainee er satt i sentrum gjennom kompetanseprogram og prosjekter. Du lærer enormt mye om deg selv, faget ditt (og andre fag) og ikke minst – om bedriften og sektoren den er i. Og så får man selvsagt et utstrakt nettverk og en fyldig CV.