Hanna valgte utveksling i Australia og har ikke angret ett sekund

Her er Hanna sammen med en kenguru. Hun stortrives på utveksling i Australia

Hanna Gulbrandsen gikk på media og kommunikasjon på videregående og fant fort ut at hun ville fortsette på den veien. Alt kreativt interesserer henne veldig, spesielt grafisk design. Første året på UiA studerte hun medieproduksjon. Nå tar hun breddeåret sitt i Australia.

Jeg tar tredje-året av Bachelorgraden min i Gold Coast i Australia, og her velger vi fire ulike fag. Dette semesteret er alle mine fag veldig kreative og morsomme, det er mye praktisk og lite teoretisk. Jeg tar: the Creative Process in Advertising and Marketing Communication, Interactive Experience, Digital Media Design og Digital Publishing and Design. Det er mye å gjøre hele tiden, men jeg har lært en hel del og har fått mange nye prosjekter til porteføljen min, som er veldig greit.

Hva er det beste med å være på utveksling i Australia?

– Jeg ville dra til et land langt unna som jeg har ikke hadde vært i tidligere, og den største grunnen til at jeg dro til Australia må jeg innrømme var klimaet og strendene. Det er utrolig fint her på østkysten. Men nå som jeg er her er det absolutt alle menneskene jeg har blitt kjent med som er det beste! Bond University har nesten 50% internasjonale studenter, så jeg har vært heldig å få venner fra hele verden. Jeg liker også godt læringsmiljøet her, det er små klasser og veldig tett oppfølging. I tillegg er det lettere å være veganer her enn hjemme i Norge, så jeg er veldig fornøyd!

Vil du anbefale det til andre som vurderer utveksling?

– Absolutt! Har du muligheten til å dra til andre siden av kloden, gjør det! Og om du har muligheten til å dra to semester istedenfor ett – gjør det også. Mange av de jeg har blitt kjent med her nede drar hjem til jul, og de fleste sier de angrer på at de ikke valgte å bli lenger.

Hva gjør du på fritiden der nede?

– Jeg har gjort litt forskjellig! En helg var jeg på surfecamp i Byron Bay, en annen helg dro jeg til Melbourne, et par ganger har vi leid bil og kjørt til nasjonalparker og fine steder, og vi har vært på et reservat for å hilse på kenguruer og koalaer. Om vi velger å bli i Gold Coast, så drar vi til stranden, shopper (senteret her er gigantisk!) eller drar ut på byen. Skolen arrangerer mye gøy, spesielt i begynnelsen av semesteret.

Hadde du en deltidsjobb i Norge?

– Ja, jeg jobbet i en elektronikk/alt mulig-butikk!

Var denne jobben relevant for studiene?

– Jeg ble definitivt mer ‘tech-savvy’ av å måtte løse all verdens problemer for kunder, men ellers var nok ikke jobben veldig relevant for studiene. Tror derimot den kan bli relevant for arbeidslivet, for jeg har lært mye om hvordan man skal holde hodet kaldt og løse problemer som plutselig oppstår.

Har du noen gode tips til studenter som er nervøse for eksamen?

– Don’t be. Alle forbereder seg forskjellig, så man må bare finne den metoden som fungerer best for seg. Min metode er absolutt ikke den beste, jeg er altfor flink til å prokrastinere, og ender opp med å lese intenst noen dager før eksamen, med mye energidrikk og lite søvn. Så om du klarer å være mer strukturert enn meg, vil jeg anbefale det. Les, ta notater, lag tankekart og diskuter med andre i klassen! Eller enda bedre, prøv å forklar stoffet til noen som ikke kan det, da ender du nok opp med å svare på mange spørsmål og på den måten blir du fort klar over hva du kan og hva du ikke har peiling på. Heldigvis har jeg ingen skriftlige eller muntlige eksamener denne semesteret, bare oppgaver som skal leveres inn.

Du er jo god på design, hvilke muligheter har dette gitt deg?

– Gjennom UiA har jeg fått muligheten til å gjøre ulike designoppdrag for blant annet SiA (Østsia og Bluebox), Karrieredagen, StudentUGA, Rhetorica og Emporium. Det har vært veldig interessant å lage blant annet programhefter og oversiktskart, noe jeg ikke hadde prøvd meg på tidligere. Her i Australia blir det noen designjobber fremover gjennom læreren min, som også driver et markedsføringsbyrå, og det gleder jeg meg til!

Anbefaler du studenter å engasjere seg utenom studiene, i for eksempel Rhetorica? (Beklager ledende spørsmål)

– Absolutt! Det er veldig givende og ser ikke dumt ut på CVen heller. All erfaring du kan få innen det feltet du er interessert i å jobbe i, er gull verdt.

Hvor går veien videre etter utveksling?

– Den planen har jeg ikke lagt helt enda! Foreløpig tenker jeg å se hva som finnes på jobbmarkedet etter nyttår, så har jeg noe å hoppe rett inn i når jeg komme hjem igjen. 

Hva har du lyst å jobbe med?

– Håpet mitt er å kunne jobbe med design i kommunikasjonsavdelingen til en dyreverns- eller miljøvernsorganisasjon. Da hadde jeg fått kombinert mine to største interesser.