Sørlandets Europakontor, Brussel – høst ’16

Tekst: Margrethe Saga || 05.03.2017

«Når man arbeider ved Sørlandets Europakontor får man en unik innsikt i hvordan EU-systemet fungerer.»

Etter seks uker i Brussel er det en tanke som går igjen hos meg: jeg vil tilbake! Brussel er en fantastisk by, og jobben ved Sørlandets Europakontor er kjempespennende.

Kontoret er lite, med to-tre ansatte om gangen. De holder til i Norway House, eller Norges hus om du vil, sammen med blant andre Norges delegasjon til EU og Vest-Norges Brusselkontor. Norges hus ligger meget sentralt plassert midt i Europakvartalet, rett over gaten for Berlyamontbygningen hvor Europakommisjonen har sitt hovedsete.

Arbeidsoppgavene ved Sørlandets Europakontor varierer fra dag til dag, men da jeg var der hadde jeg blant annet ansvar for å publisere saker på Facebook-siden, skrive nyhetssaker til nettsiden og samle inn og publisere informasjon om ulike EU-prosjekter i vår egen database: Europabanken. Jeg deltok også på mange arrangementer, og temaene varierte i det uendelige, fra ehelse via utdanning til blå vekst og smarte byer. I løpet av året får kontoret også en del besøk av samarbeidsaktører hjemmefra, og da er det de ansatte som organiserer og legger til rette for at disse skal få mest mulig ut av tiden i Brussel. Når man arbeider ved Sørlandets Europakontor får man en unik innsikt i hvordan EU-systemet fungerer. Jeg lærte utrolig mye. Jeg fikk også en del erfaringer jeg tror man ikke kan få uten å faktisk være tilstede der ting skjer og avgjørelser blir tatt, nemlig i Brussel. Dersom du er interessert i politikk og internasjonale relasjoner er dette virkelig stedet å være.

I Brussel finnes det enormt mange seminarer og arrangementer, og om man er glad i mingling, fingermat og champagne er det alltid en mulighet for et par gratis drinker etter arbeidstid. Dette er uvant for norske studenter, men dermed også desto gøyere å oppleve.

Å flytte utenlands alene kan være skremmende, men det viste seg å være svært lett å komme inn i et miljø. Det kryr av nordmenn i byen, og mange av disse er i samme situasjon som deg: de skal være der en kort periode, og vil oppleve mest mulig på den tiden de har. Jeg opplevde det sosiale miljøet som svært godt. De ansatte på kontoret, både i Brussel og i Kristiansand, er veldig hyggelige, og jeg fikk prøve meg som en vanlig ansatt fra dag en.

Som sagt trivdes jeg godt i byen, og utenom arbeidstiden er det masse å se og ta seg til. Øl, blåskjell, belgiske vafler og verdens beste pommes frittes er et must, og det samme er et eller flere besøk på de fantastiske markedene byen har å by på. Skal jeg trekke frem noe negativt, må det bli prisene. Brussel er en dyr by, og både å bo og å leve var kostbart. Likevel var det absolutt verdt det, og en tid jeg ser tilbake på med glede.